Mosdak

Voordelen van een mosdak uitgelegd

mosdakEen mosdak aanleggen op het dak je woning heeft een groot aantal voordelen. Niet alleen voor jezelf en je eigen woning, maar ook voor de natuur en de mensen die om je heen wonen. In dit artikel leggen we de vele voordelen van een mosdak uit, maar ook dat je om veel van die redenen subsidie voor je nieuwe dak kunt krijgen.

Wat is een mosdak?

Een mosdak is een plat of hellend dak dat is bedekt met mos, in plaats van traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Een mosdak kan vaak bovenop de bestaande dakopbouw geplaatst worden, mits de draagkracht van het dak dit toestaat.

Een mosdak bestaat in de regel uit sedum, een type mos dat naast mos ook veel soorten vetplantjes bevat. Die plantjes kunnen als geen ander weersinvloeden weerstaan zoals storm, regen, hagel en sneeuw. Met het juiste onderhoud kan een mosdak dus ook jarenlang meegaan.

EPDM is vaak een prima ondergrond voor een mosdak omdat het heel sterk is en wortels er dus niet doorheen kunnen groeien.

Waarom voor een mosdak kiezen?

Kiezen voor een mosdak brengt een aantal voordelen met zich mee, waardoor het ook voor jou een interessante optie zou kunnen zijn.

1. Je woning krijgt een betere isolatiewaarde

Door het dak ontsnapt vaak veel warmte. Mos isoleert goed en zorgt dus voor een extra koel huis in de zomer en een warmer huis in de winter. Het wordt bijvoorbeeld geregeld gebruikt voor het platte dak van een uitbouw om die nog beter te isoleren dan met alleen PIR, XPS of EPS platen. Dit bespaart stookkosten in de winter en zorgt voor een koelere ruimte tijdens de zomermaanden.

2. Een mosdak geeft een natuurlijke uitstraling

Een mosdak heeft uiteraard een natuurlijkere uitstraling dan een dak dat is bedekt met dakpannen, bitumen of EPDM. Dat kan ervoor zorgen dat het gebouw in een landelijke omgeving beter opgaat in het landschap en ook in de stad voor het broodnodige groen zorgen.

3. Sedumdaken zijn beter voor de natuur

Sedumdaken zijn ook een prachtige boost voor de natuur. Vooral in de stad is groen schaars en elke vierkante meter extra is dus al een verbetering. In het mos kunnen tal van insecten een plekje vinden, wat ook weer goed is voor de vogels en vlinders.

4. Een mosdak vermindert wateroverlast

Mos is in staat veel vocht op te nemen en kan daarom als een effectieve buffer functioneren tijdens een fikse bui. Pas wanneer het mos verzadigd is zal het water eruit lopen, zodat dit geleidelijker afgevoerd wordt. Met name in steden is dit steeds belangrijker aan het worden om wateroverlast te voorkomen.

5. Zonnepanelen presteren beter op een sedumdak

Wanneer je ook zonnepanelen op het dak wilt plaatsen kun je met een mosdak de prestaties daarvan met vijf tot tien procent verhogen. Dit heeft te maken met de koelere lucht net boven het mos. Die zorgt ervoor dat de zonnepanelen beter gekoeld worden en daardoor meer elektriciteit opwekken. Zo verdien je de uitgave voor het mosdak op termijn ook weer een beetje terug.

6. Je kunt een mosdak vaak gewoon zelf leggen

Je kunt een sedumdak natuurlijk aan laten leggen door professionals, maar het is ook heel goed mogelijk om dit zelf te doen. Vaak wordt het dak geleverd als cassettes die je eenvoudig aan elkaar kunt klikken om het hele dak te bedekken. Let er vooral op dat je goed voorgelicht aan het werk gaat. Zo moet het dak draagkrachtig genoeg zijn, moet er een beschermende laag tussen het mos en het dak zelf worden geplaatst. Ook moet er altijd goed naar de afwatering worden gekeken.

7. Minder omgevingsgeluid in huis

Op plekken waar veel lawaai is, bijvoorbeeld dichtbij een grote weg, kan een mosdak voor extra rust en stilte zorgen in huis. Een mosdak isoleert namelijk niet alleen warmte en kou, ook omgevingsgeluiden worden er sterk door verminderd. Op die manier wordt het automatisch stiller in huis na het leggen van een professioneel mosdak. Dit moet natuurlijk wel gebeuren in combinatie met goed geïsoleerde muren, ramen en deuren.

8. De levensduur van je dak wordt verlengd

Een vakkundig gelegd mosdak beschermt je dak optimaal. Een sedumdak dat goed wordt onderhouden gaat bovendien tot wel 60 jaar mee. Dat is langer dan andere soorten dakbedekkingen zoals bitumen. De eerste investering kan aanzienlijk lijken, maar eenmaal gelegd kan je dak er dus decennia tegen. Binnen tien tot twintig jaar heb je daarom ook je sedumdak alweer terugverdiend.

9. Een mosdak is brandvertragend

Een mosdak werkt brandvertragend omdat sedum veel vocht opneemt. Vooral wanneer het mos geheel verzadigd is met vocht ontstaat er een vrijwel laag die het dak zeer goed beschermt tegen brand, bijvoorbeeld wanneer er met nieuwjaar een vuurpijl op je platte dak belandt.

10. Er is vaak subsidie beschikbaar

Er is vaak subsidie beschikbaar om een de kosten van een mosdak mee te verlichten. Lokale overheden stimuleren hiermee de aanleg van deze daken, om veel van de hierboven genoemde voordelen zoals de verbeterde waterhuishouding, lagere temperatuur en meer groen in de stad.

Er is geen landelijke subsidie beschikbaar, dus of je hiervan kunt profiteren is afhankelijk van waar je woont. Over het algemeen is de subsidie vooral beschikbaar in steden, omdat een mosdak daar zoveel voordelen met zich meebrengt.

De vergoeding kan ook sterk uiteenlopen, van 15 tot 50 euro per vierkante meter. Het is dus verstandig om hier van tevoren informatie over op te zoeken. Houd er ook rekening mee dat deze subsidies vaak een vast budget hebben en dat het potje dus al leeg kan zijn.

Overtuigd van de voordelen?

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een mosdak en overweeg je jouw woning ervan te voorzien? Check dan eerst of het bestaande dak ervoor geschikt is, want het hoge gewicht vereist een voldoende stevige constructie. Een bouwkundig ingenieur kan je daarbij van dienst zijn. Mocht je een sedumdak aan willen leggen op je nieuwe woning of aanbouw, neem dan het dak natuurlijk direct mee bij de bouwkundige berekeningen.

Scroll naar boven